Wat te doen tegen overhangende takken van de buren?
Overhangende takken van de buren zijn misschien wel de grootste bron van irritaties en burenruzies die te maken hebben met struiken en bomen.
De rijdende rechter zou waarschijnlijk een heel tv-seizoen kunnen vullen met alleen maar geschillen over dit onderwerp.
Maar hoe moet u omgaan met die overhangende takken?
Overhangende takken wetgeving in het burgerlijk wetboek
Het Artikel 5:44 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek regelt wat u wel en niet mag doen met betrekking tot overhangende takken van uw buren.
Artikel 44 lid 1.
Indien een nabuur wiens beplantingen over eens anders erf heenhangen, ondanks aanmaning van de eigenaar van dit erf, nalaat het overhangende te verwijderen, kan laatstgenoemde eigenaar eigenmachtig het overhangende wegsnijden en zich toe-eigenen.
Nu zijn wetteksten niet altijd even eenvoudig om te begrijpen. Wat betekent dit artikel voor u?
Bent u eigenaar of huurder?
Misschien wel de belangrijkste regel in dit artikel is, dat de rechten alleen toekomen aan de eigenaar van de grond, hier erf genoemd. Als huurder kunt u dus niet direct rechten aan dit artikel ontlenen.
Voor huurders zit er vaak niet veel anders op dan de buren vriendelijk te vragen of zij de takken weg willen halen. Lukt dat niet dan kunt u de verhuurder vragen om uw verzoek kracht bij te zetten.
Mocht u als huurder besluiten toch zelf met de snoeischaar aan de slag te gaan, dan kan het zijn dat u aansprakelijk gesteld wordt voor de geleden schade aan de boom. Daar kunnen serieuze bedragen mee gemoeid zijn. Zeker wanneer het een waardevolle of monumentale boom betreft.
Aanmaningsplicht
De wet stelt dat u als eigenaar van de grond waar de takken overheen hangen, het recht heeft om die overhangende takken weg te halen. Maar let op! Dit geldt alleen als u eerst uw buurman, in de wet nabuur genoemd, heeft aangemaand om de takken te verwijderen.
U doet er verstandig aan om dat verzoek schriftelijk te doen en aangetekend te versturen. Mocht er een conflict ontstaan dat tot een rechtszaak zou leiden, dan staat u een stuk sterker. Bewaar een kopie van uw brief en het bewijs van verzending dus goed.
Overhangende takken rechtspraak
Door de jaren heen zijn er door rechterlijke uitspraken rondom dit artikel een aantal aanvullende regels ontstaan.
1. U moet uw buurman een redelijke termijn geven om de takken te (laten) snoeien. Bij grote bomen wordt een termijn van zes weken als redelijk gezien.
2. Er moet rekening worden gehouden met het juiste snoeiseizoen voor de bewuste boom. U kunt niet zomaar lukraak de snoeischaar in de boom zetten wanneer u dat uitkomt.
3. U mag de boom weliswaar snoeien, maar dat mag er niet toe leiden dat de boom onherstelbaar wordt beschadigd of verminkt. Daar kunt u zelfs voor worden aangeklaagd op grond van misbruik van snoeirecht.
U doet er verstandig aan om bij grotere snoeiprojecten een professional in te schakelen. Die weet tot hoever een boom gesnoeid kan worden zonder dat de boom te veel beschadigd wordt.
4. Het maakt voor artikel 44 niet uit of de boom met de overhangende takken in eigendom is van de gemeente of van een particulier.
5. De takken die worden weggesnoeid mogen worden behouden door degene die het snoeien heeft uitgevoerd.
6. De kosten voor het snoeien van de overhangende takken zijn in principe voor de eigenaar van de boom.
7. Het recht om het verwijderen van overhangende takken te vorderen, verjaart niet.
8. Het is hierbij niet van belang of de overhangende takken hinder veroorzaken of niet. Het feit dat ze in de ruimte komen van de ander is hierbij voldoende.
9. De eigenaar van het terrein kan naar de rechter stappen om te eisen dat de overhangende takken worden verwijderd. Het is immers een inbreuk op het eigendomsrecht.