Gemeentelijke regels omtrent het kappen van bomen variëren sterk in Nederland
De regelgeving rondom het kappen van bomen is voor vrijwel iedere gemeente weer anders.
Moet je voor het kappen van een boom in Amsterdam al een vergunning aanvragen als de boom een diameter heeft van slechts 15 centimeter, in Spijkenisse is dat pas nodig vanaf een diameter van 70 centimeter. Een enorm verschil in afmetingen.
Sommige gemeentes, zoals bijvoorbeeld de gemeente Tilburg, hanteren weer speciale bomenlijsten. Voor bomen die op die lijsten staan wordt alleen bij hoge uitzondering een kapvergunning afgegeven.
Er zijn meerdere gemeentes in Nederland die bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor het kappen van uw boom, de voorwaarde stellen dat u de gekapte boom ook moet compenseren.
Dat kan zijn door herplant van een vergelijkbare boom of door het betalen van een geldbedrag.
Er zijn dus geen eenduidige regels voor het kappen van een boom die algemeen in heel Nederland gelden. U doet er dus goed aan om bij uw eigen gemeente uit te zoeken welke regels er voor u gelden.
Tot wanneer mag je bomen kappen in uw gemeente?
Het zal u niet verbazen dat er ook omtrent deze vraag ook geen eenduidige regelgeving is die in iedere gemeente geldt. De Wet Natuurbescherming beschermt in bomen levende organismen. Bij bomen gaat het daarbij meestal om vogels, maar dat kunnen zeker ook insecten of zeldzame planten zijn.
Ook de boom zelf kan door de Wet Natuurbescherming beschermt zijn.
Er wordt in Nederland door heel wat gemeentes de periode van 15 maart tot 15 juni aangehouden als broedseizoen. Dat is geheel onjuist. Verschillende vogelsoorten zijn al in februari aan het broeden en soms gaan ze daarmee mee door tot in oktober mee door.
Toch zijn er gemeentes die het verbieden om in de periode van 15 maart tot 15 juni een boom te kappen.
Gemeentelijke regels voor het kappen van een boom
Voor deze gemeentes vindt u meer informatie op onze site:
– Amsterdam
– Rotterdam
– Spijkenisse / Nissewaard
– Tilburg
Het is voor ons ondoenlijk om alle gemeentelijke regelgeving omtrent het kappen of rooien van bomen hier op de website te vermelden. We zullen in de komende jaren echter zeker nog gemeentes aan deze lijst gaan toevoegen.
Staat uw gemeente er nog niet bij? Raadpleeg dan de voor u geldende regels op de website van uw gemeente of de plaatselijk geldende APV en wetgeving.