Regels voor het bomen kappen in Spijkenisse en Nissewaard
Of u nu een boom wilt kappen in Spijkenisse of in Biert, Geervliet, Hekelingen, Simonshaven, Abbenbroek, Heenvliet, Tweede Vlotbrug of in Zuidland, u zal in al die plaatsen de regels voor het kappen van een boom van de gemeente Nissewaard moeten toepassen.
Let op! We hebben het hier over bomen die staan binnen de grenzen van de bebouwde kom. Voor bomen buiten de bebouwde kom gelden weer hele andere regels.
Voor het gemak hebben we het verder in dit artikel over een boom kappen in Spijkenisse of Nissewaard. Woont u in een van de andere dorpen van de gemeente Nissewaard, dan vult u in gedachten op de plek van Spijkenisse gewoon uw eigen dorpsnaam in.
Dat maakt voor de regels over het bomen kappen niets uit.
Een boom kappen in Spijkenisse zonder vergunning
In artikel 4:10 lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Nissewaard staat het volgende:
In hoofdstuk 4, afdeling 3, wordt verstaan onder houtopstand
a. Een boom met een stamdiameter van 70 centimeter of meer, gemeten op 130 centimeter boven het maaiveld; b. een boom, houtwal of struik, die als waardevol is aangewezen.
Wat betekent dit als u een boom wilt kappen in Spijkenisse?
Dit artikel zorgt ervoor dat u voor het kappen van een boom pas een vergunning nodig hebt wanneer die boom een diameter heeft van meer dan 70 centimeter. Dat wordt gemeten op een hoogte van 1,3 meter boven de grond.
Nu is het meten van een boomdiameter niet zo eenvoudig. Omgerekend komt een diameter van 70 centimeter overeen met een omtrek van 2,19 meter. Dat is dus een flinke boom.
Daarmee is de gemeente Nissewaard een van de gemakkelijkste gemeentes wat betreft het kappen van een boom zonder vergunning in Nederland.
In omliggende gemeentes zoals Westvoorne en Rotterdam moet u voor het kappen van een veel dunnere boom al een vergunning aanvragen.
Overigens wordt de veel gebruikte term kapvergunning niet meer gebruikt. De kapvergunning is overgegaan in de term omgevingsvergunning.
Uitzonderingen op de regel
In de periode van 15 maart tot 15 september mag er volgens de website van de gemeente geen enkele boom worden gekapt in Spijkenisse. De reden die men daarvoor aanvoert, is het broedseizoen van de vogels.
Nu is dat een vrij discutabel punt.
Ten eerste omdat het broedseizoen nergens officieel wordt omschreven in de Nederlandse wet. Bovendien houden vogels zich niet aan een door de mens bedachte kalender.
Sommige vogelsoorten beginnen al in februari met broeden. En andere vogelsoorten gaan bij goed weer wel tot in oktober door met broeden.
Een broedende vogel, of een vogel die aanstalten maakt om te gaan broeden door het bouwen van een nest, is te allen tijde wettelijk beschermd. Ook in februari of in oktober.
Maar als er geen vogels broeden in uw boom, dan zou u de boom toch gewoon moeten kunnen kappen. In Spijkenisse en in alle dorpen die vallen onder de gemeente Nissewaard is dat echter niet zo.
U mag dus geen enkele boom kappen in Spijkenisse in de periode van 15 maart tot 15 september. Dus ook niet als de boom een kleinere diameter heeft dan 70 centimeter.
De boete voor het overtreden van die regel kan flink in de papieren lopen. U bent gewaarschuwd.
Wie kan een vergunning aanvragen voor het kappen van een boom in Spijkenisse?
Iedereen die eigenaar is van de grond waarop de boom staat, kan een vergunning aanvragen voor het kappen van een boom in Spijkenisse.
Daar gaat het echter nogal eens fout. Een huurder van een huis met tuin is geen eigenaar van de grond.
Een huurder die in zijn achtertuintje zelf een mooie boom heeft gepland, draagt wettelijk gezien het eigendom van de boom over aan de verhuurder. Huurders van een woning zijn geen eigenaar van de grond en derhalve ook geen eigenaar van de daarop staande bomen en struiken.
Zij kunnen daarom geen vergunning aanvragen voor het kappen van een boom. Dat is niet alleen in Spijkenisse zo. Die wettelijke regel geldt voor heel Nederland.
De huurder van een tuin die een boom wil laten kappen, moet daarvoor toestemming hebben van de eigenaar van de grond. Alleen dan kan er een omgevingsvergunning worden aangevraagd voor het kappen van de boom.
Kosten boom kappen Spijkenisse
Wanneer de boom die u wilt kappen een grotere diameter heeft dan 70 centimeter, dan bent u verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen. De kosten van de benodigde omgevingsvergunning zijn rond de € 200,-.
De kosten van een boom kappen houden natuurlijk niet op bij de vergunning. Zeker niet wanneer het een grote boom betreft.
Het kappen van een boom vraagt veel kennis en het juiste gereedschap. Bij het kappen van zeer grote bomen komt het regelmatig voor dat er een hijskraan aan te pas moet komen om een boom veilig en gecontroleerd te verwijderen.
Dat kan de rekening aardig doen oplopen.
De stam en de takken moeten na het kappen van de boom ook nog worden afgevoerd of verwerkt. Ook dat draagt bij aan de kosten voor het kappen van een boom.
Nadat de boom gekapt is, blijft er een altijd een kort stukje stam in de grond achter. Dat is de boomstronk.
Een boomstronk verwijderen is voor een boomverzorgingsprofessional een eenvoudige klus. Hij of zij heeft een zogenaamde stobbenfrees die de boomstronk in een mum van tijd voor een groot deel uit de grond kan frezen.
Ook die kosten moet u meerekenen bij alle kosten voor het kappen van een boom in Spijkenisse.
Als u van plan bent een boom te laten kappen, raden wij u aan om van tevoren een offerte aan te vragen met daarin duidelijk omschreven welke activiteiten en kosten daarin zijn inbegrepen.
Dat voorkomt onduidelijkheden en problemen achteraf.
Een boom laten kappen in Spijkenisse
Het kappen van een boom is echt vakwerk en kan gepaard gaan met vele gevaren.
Daarom doet u er goed aan om een professionele en ervaren boomverzorger in te huren bij het kappen van uw boom.
Hij of zij heeft het juiste gereedschap om de boom te kunnen kappen. Maar misschien nog wel belangrijker, ook de juiste kennis en ervaring om in alle omstandigheden veilig te werk te gaan voor mens en omgeving.
Op Voorne Putten helpt Wageveld’s Boomverzorging u graag bij het kappen van al uw bomen.
* Disclaimer. Ondanks dat wij ons best doen om de hier gegeven informatie zo accuraat mogelijk te houden, kunt u geen enkele rechten ontlenen aan alle informatie die u hier kunt vinden. Raadpleeg altijd uw gemeente voor de meest actuele wetten en regelgeving.