Een boomstronk verwijderen is een hele klus
Wanneer een boom gekapt wordt, blijft er alleen nog een boomstronk over. Aan die boomstronk zit natuurlijk ook een heel wortelstelsel vast.
In de boomverzorging wordt een achtergebleven boomstronk ook wel een stobbe genoemd.
Afhankelijk van het soort boom en de grootte van de boom, kan zo’n stronk met wortelstelsel nog een enorme omvang hebben. De stronk en het wortelstelsel dat de aarde vasthoudt, zijn enorm zwaar. Bovendien kunnen grote bomen met een penwortel, enkele meters diep in de grond zitten. Die haalt u echt niet zomaar even weg.
Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen een boomstronk na het kappen van de boom rustig laten staan.
Boomstronk verwijderen langs natuurlijke weg
Wanneer de achtergebleven boomstronk u niet direct in de weg staat en u geduld heeft, zal de natuur u veelal een handje helpen. Zeker wanneer u uw boom heeft moeten kappen omdat deze werd aangetast door een schimmelsoort.
U heeft in de herfst vast wel eens een boomstronk gezien die helemaal vol zat met paddenstoelen of zwammen. Voor veel paddenstoelensoorten zijn dood hout en boomstronken een waar feestmaal. Ze kunnen bijna niet zonder. Het zal absoluut jaren gaan duren, maar dergelijke boomstronken verdwijnen vanzelf uit beeld.
Met het laten staan van een boomstronk verrijkt u de natuur. Daar moet echter wel bij gezegd worden dat niet alle boomsoorten zomaar worden opgegeten. Een eik, beuk of berk zal absoluut opgegeten worden.
Om het rottingsproces enigszins te versnellen, kunt u met een boor gaten maken in de achtergebleven boomstronk. Daarmee krijgen schimmels en zwammen meer kans om zich te hechten aan de boomstronk.
Het is natuurlijk niet altijd mogelijk, of wenselijk, om zo lang te wachten op het verdwijnen van de boomstronk. Gelukkig zijn boomverzorgers heel goed in staat om een boomstronk te verwijderen.
Doorleven na het kappen
Sommige boomstronken zullen, nadat de boom is gekapt, gewoon weer gaan groeien. Er zal niet snel weer een geheel nieuwe boom uitgroeien, maar een els, een linde of een wilg zal vrijwel zeker weer gaan uitlopen.
Misschien vindt u dat leuk. Laat in dat geval de boomstronk gerust staan.
Maar zit u niet te wachten op een boomstronk vol met nieuwe scheuten, dan zit er niets anders op dan de boomstronk uit uw tuin te laten verwijderen.
Hoe kun je het snelst een boomstronk verwijderen?
De snelste en meest effectieve manier om een boomstronk te verwijderen, is door gebruik te maken van een boomstronk- of zogenaamde stobbenfrees.
Met dit apparaat wordt in een mum van tijd de boomstronk verwijderd door hem weg te frezen. Vrijwel iedere boomverzorgingsspecialist kan voor u een boomstronk verwijderen met de stobbenfrees. De stobbenfrees zaagt met een stevige en grove cirkelzaag de boomstronk uit de grond.
De wortels van de boom kunnen met een stobbenfrees tot wel vijftig centimeter diep worden weggehaald.
Kosten boomstronk verwijderen
De kosten voor het verwijderen van een boomstronk zijn sterk afhankelijk van de grootte van de boomstronk. De prijs voor het verwijderen van een boomstronk met een stobbenfrees ligt ergens tussen een paar tientjes en honderdvijftig euro per boomstronk.
De bereikbaarheid van de boomstronk kan ook een factor zijn in de prijs. Een boomstronk verwijderen in bijvoorbeeld in de binnenstad van Amsterdam brengt nu eenmaal meer kosten met zich mee dan ergens buiten op het platteland.
Daar zijn de kosten voor het kappen en het afvoeren van de boom niet bij inbegrepen.
Wanneer u meerdere bomen tegelijk laat kappen en ook alle boomstronken verwijderd wilt hebben, zal de prijs per boom aanzienlijk lager liggen. In een dergelijk geval is het altijd verstandig om vooraf een duidelijke offerte aan te vragen zodat u weet waar u aan toe bent.
Alternatieve manieren om de boomstronk te verwijderen
Er bestaan heel wat verhalen over het gebruik van chemische middelen of zout om een boomstronk te verwijden. Ook het in de brand steken van een boomstronk wordt wel eens aanbevolen als een goed alternatief.
Al deze manieren zijn bijzonder belastend voor het milieu. Bovendien werken ze maar zelden. Na uw poging om de boomstronk te verwijderen leeft u op vervuilde grond. Bovendien kunt u aangeklaagd worden voor het plegen van een milieudelict.
En dan hebben we het nog niet eens over het gevaar dat u loopt bij het in de brand steken van uw boomstronk.
Kies daarom voor een echte boomverzorgingsspecialist om uw boomstronk te verwijderen. Die weet er wel raad mee.
Boomstronk tuininterieur
Een boomstronk hoeft niet altijd verwijderd te worden of in de weg te staan. Wanneer u er even over nadenkt, voordat u de boom gaat kappen, komt u vast op een idee hoe de achtergebleven boomstronk als tuininterieur kan dienen.
Zeker wanneer u de boomstronk niet te kort laat afzagen, zijn er nog heel wat leuke dingen mee te doen.
U zou natuurlijk de boomstronk kunnen gebruiken als tuintafel. Zet er een paar stoelen omheen en u heeft een prachtig zitje. Wie weet is de boomstronk wel groot genoeg om er een zitbankje in uit te zagen.
Als u een beetje handig bent met zaag en beitel, zou u van de achtergebleven stam zelfs een heel mooi kunstwerk kunnen maken. Er zijn houtkunstenaars die gespecialiseerd zijn in het maken van dergelijke kunstwerken.
Wanneer u een open haard heeft en zelf de houtblokken klein wilt maken, zou u van de boomstronk een hakblok kunnen maken. Een steviger hakblok bestaat er niet. Zorg er in dat geval wel voor dat de boomstronk niet te kort bij de grond wordt afgezaagd. Een goede werkhoogte maakt het hakken veiliger en is minder belastend voor uw rug.
U ziet het. Het verwijderen van een boomstronk is lang niet altijd nodig. U heeft ruim voldoende alternatieven. Maar mocht u toch uw boomstronk verwijderen dan is dat geen enkel probleem voor de vakman.